Groene omgeving

Als bedrijf kiezen we er voor om mee te helpen het verschil maken op het gebied van ecologie en klimaat. Voor iedereen die ons kent, weet dat we als bedrijf in een groene, landelijke zone zijn gelegen. Net die ligging zorgt er voor dat we steeds waken over een gezonde, beboste en vooral natuurlijke omgeving.

Een leuk weetje: de zaakvoerder, Gabriƫl Devos, is een imker in hart en nieren. Je kan steeds bij ons terecht voor onze eigen, ambachtelijke honing.

Luchtzuivering

Bij het bewerken van metaal, komen gassen en rook vrij. Het is evident dat een gepaste maatregel hierrond genomen wordt. Zowel naar veiligheid van onze werknemers, als de uitstoot op zich.

Daarom werd per afdeling bekeken wat de beste oplossing was.

  • In de laserafdeling werden afzuigkappen voorzien boven de lasersnijmachines
  • De lasrobotten kregen eveneens deze afzuigkappen. Daarenboven wordt de warmte gerecupereerd om de werkplaatsen te verwarmen.
  • Bij de lasafdeling met de MIG en TIG installaties werden afzuigarmen voorzien om zeer lokale, maar schadelijke rook onmiddellijk uit de werkplek te filteren. Ook hier komt de gezuiverde, maar warme (of gekoelde) lucht terug in de werkplaats. Op deze manier is er geen temperatuursverlies. Extra verwarmen wordt hierdoor overbodig.

Beperken in mobiliteit

Door bewust de kaart van lokale tewerkstelling te trekken, zorgen we voor een minimale last op het verkeersnet. Hierdoor zijn meer werknemers met de fiets, in plaats van de auto.

Ook op een ander vlak beperken we op mobiliteit. Door de vele afwerkingsmogelijkheden binnen groep Devos worden overtollige verplaatsingen overbodig naar andere toeleveranciers.

Bewuster omgaan met energie

Eerst en vooral zijn alle daken optimaal uitgerust met zonnepanelen. Zo compenseren we de grote electriciteitsopname met deze alternatieve, groene energie.

Daarnaast is bewust de keuze gemaakt om alle lampen in de werkplaatsen te vervangen door energiezuinige, robuuste LED verlichting.

Tenslotte werken we aan de aanwezigheid van vorkheftrucks op diesel. Systematisch worden deze vervangen door electrische varianten. We zijn nu op het punt dat er uitzonderlijk maar enkele vorkheftrucks nog op diesel rondrijden.

Recycleren is geen opdracht, maar een gewoonte

Net als ieder bedrijf produceren we een flink stuk afval. Toch zijn we er in geslaagd om voor iedere afvalstroom een correcte oplossing te vinden.

  • De verschillende soorten metalen vinden hun weg terug naar een tweede leven.
  • Papier en karton worden afzonderlijk afgehaald van de restafval. Dit laatste wordt steeds tot een minimum beperkt.
  • Voor de afval van volkern is er een duurzame oplossing gevonden.

We kijken er op toe dat alle afval door erkende, gespecialiseerde firma's wordt afgehaald en verwerkt.